گریزهای مداحی شهادت امام صادق

 

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

آزادی کنیز

سفیان ثوری به حضرت امام صادق علیه السلام وارد شد، آن بزرگوار را رنگ پریده دید، سبب آن را از حضرت پرسید؟
فرمود: همواره اهل خانه را از رفتن روی بام نهی کردم.
روزی وارد خانه شدم ناگهان کنیزی از کنیزان را که عهده دار تربیت یکی از فرزندانم می باشد دیدم که از نردبان بالا رفته و کودک همراه اوست چون چشمش به من افتاد لرزید و متحیر شد، کودک از دستش به زمین افتاد ومرد. تغییر رنگم به خاطر مرگ کودک نیست بلکه به خاطر ترسی است که کنیز را فرا گرفت،حضرت دوبار به او فرمود: تو در راه خدا آزادی، گناهی برتونیست.( بحار، ۲۴/۴۷ باب ۴ حدیث ۲۶)
اشاره گریز:اینها خانواده کرمند،اینجا امام صادق رنگشون پریده به خاطر ترسیدن یه کنیز،اما لعنت خدابراونهاییکه روز عاشورا نگذاشتن حرف امام حسین تموم بشه ،زمانیکه قنداقه علی اصغر رو  رو دست گرفت…..

*********************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

نفرین حضرت بر قاتل غلامش

هنگامی که داودبن علی، غلام امام صادق علیه السلام را کشت، و مالش را گرفت، حضرت از شدت اندوه عبای مبارکش به زمین کشیده می شد و همانطور وارد بر داود شد و به او اعتراض کرد و فرمود: سوگند به خدا، ذات پروردگار را علیه تو می خوانم و بر تو نفرین می کنم. داود، با کمال تمسخر گفت: مرا از نفرین خودت می ترسانی؟! امام همان شب او را نفرین کرد، ساعتی فاصله نشد که صدای ناله و فریاد از خانه داود بلند شد.(گریزهای مداحی ص ۱۶۱ به نقل از الارشاد (شیخ مفید))
اشاره گریز: ای کاش می شد در کربلا نیز این اتفاق بیفتد تا بانوان حرم چهل منزل نظاره گر شادی قاتلان امام حسین علیه السلام نباشند.

******************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

امام صادق علیه السلام در آتش به یاد کربلا می افتد

منصور دوانیقی به فرماندار مدینه دستور داد، که خانه امام صادق علیه السلام را آتش بزن، فرماندار مدینه دستور داد، هیزم آورند خانه را آتش زدند. وقتی که شعله های آتش از دالان خانه آن حضرت زبانه کشید بانوان علویه در خانه امام صادق علیه السلام شیون می زدند، به طوری که صدای آنها به بیرون خانه می رسید.
امام صادق علیه السلام با تلاش خود آتش را خاموش کرد، فردای آن روز چند نفر از شیعیان به محضر آن حضرت رفتند، دیدند، آن حضرت محزون و گریان است.
عرض کردند: چرا گریه می کنید؟ آیا از این که دشمن چنین گستاخی به شما کرده گریه می کنید؟ با اینکه نخستین بار نیست که به شما خاندان چنین می کنند.
فرمود: گریه ام برای این است که وقتی زبانه های آتش در دالان خانه زبانه کشید، زنان و دخترانم را دیدم که در صحن خانه از حجره ای به حجره دیگر و از جانبی به جانب دیگر می دوند، تا آتش به آنها آسیب نرساند، با اینکه من در خانه بودم. به یاد وحشت افراد خانواده جدم حسین علیه السلام در روز عاشورا افتادم، آن هنگام که دشمن به آنها هجوم آورد، و منادی دشمن فریاد می زد، خیمه های ظالمان را بسوزانید.(گریزهای مداحی به نقل از مأساه الحسین ص ۱۳۵)

*******************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

اشعار کمیت و شبیه حضرت علی اصغر علیه السلام

کمیت شاعر می گوید: در حضور امام صادق علیه السلام درباره مصائب امام حسین علیه السلام شعر می خواندم امام بسیار گریستند. اهل حرم هم صدا به گریه بلند کردند آن گاه از پشت پرده، کنیزی طفل کوچک شیرخواره ای را آورد و بر دامان امام نهاد.
گریه امام صادق علیه السلام شدت یافت موج صدا و گریه بالا گرفت. بانوان حرم آن کودک را به علی اصغر اباعبدالله علیه السلام شبیه نمودند و از این رهگذر عزاداری را به حدّ اعلا رساندند.(الوقایع و الحوادث، محمد باقر ملبوبی ص ۲۹۶)

********************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

بزم شراب

در یکی از جشن هایی که منصور دوانیقی برپا کرده بود، امام صادق علیه السلام نیز به اجبار در آن جشن شرکت نموده بود. سفره غذا پهن گردید و غذاها در میان آن چیده شد. در این میان یکی از میان حاضران آب خواست و به جای آب به او شراب دادند. امام بی درنگ برخاست و به عنوان اعتراض، مجلس را ترک کرد و گفت: رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود:
ملعون من جلس علی مائده یشرب علیها الخمر.
کسی که در کنار سفره ای که در آن شراب نوشیده شود بنشیند ملعون است.(فروع کافی ج ۲ ص ۲۶۷)
اشاره گریز: امان از لحظه ای که امام سجاد علیه السلام و بانوان حرم اهل بیت علیهم السلام را با دستهای بسته به مجلس شرابخواری یزید – لعنه الله علیه- وارد کردند.

*********************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

آتش کشیدن خانه امام صادق علیه السلام

مفضّل بن عمر می گوید: منصور دوانیقی برای فرماندار مکّه و مدینه حسن بن یزید پیام داد: خانه جعفربن محمد (امام صادق علیه السلام) را بسوزان، او این دستور را اجرا کرد و خانه امام صادق علیه السلام را سوزانید که آتش تا به راهرو خانه سرایت کرد.
امام صادق علیه السلام بیرون آمد و در میان آتش گام برمی داشت و می فرمود: انا بن اعراق الثّری  ، انا بن ابراهیم خلیل الله. منم فرزند اسماعیل، که فرزندانش مانند رگ و ریشه در اطراف زمین پراکنده اند، منم فرزند ابراهیم خلیل خدا (که آتش نمرود به او سرد و سلامت بود).(منهاج الدموع ص ۴۲۱)

اشاره گریز: آتش زدن خیمه های امام حسین علیه السلام

*************************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

تصمیم به قتل حضرت امام صادق علیه السلام

شبی به دستور منصور، امام صادق علیه السلام را نیمه های شب با سر برهنه و بدون روپوش به حضرت او آوردند منصور با کمال جسارت و خشونت به آنحضرت گفت: ای جعفر! با این سن و سال آیا شرم نمی کنی که خواهان ریاست هستی و می خواهی بین مسلمین فتنه و آشوب به پا کنی؟
سپس شمشیر خود را از غلاف بیرون کشید تا گردن امام را بزند، ناگاه رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم را دید.
تا سه بار این امر انجام گرفت و در هر بار رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم را در برابر خود دید و سرانجام از قتل امام صادق علیه السلام منصرف گردید.(منهاج الدموع ص ۴۲۱)
اشاره گریز: یا رسول الله چه می شد در کربلا هم جلوه می کردی و نمی گذاتی شمشیرها بدن امام حسین علیه السلام را قطعه قطعه کنند.

*******************

گریزهای مداحی شهادت امام صادق علیه السلام

کفن های حضرت امام جعفرصادق علیه السلام

کلینی به سند موثّق از امام کاظم علیه السلام روایت کرده است که گفت: پدر بزرگوارم خود را کفن کردم در جامه سفید مصری که در آنها احرام می بست و در پیراهنی که می پوشید و در عمامه ای که از زین العابدین علیه السلام به او رسیده بود و در برد یمنی که به چهل دینار طلا خریده بود.(کافی ۴۷۶/۱)
اشاره گریز: مگربه کربلا کفن   به غیر بوریا نبود….

همچنین بعد از وفات حضرت صادق علیه السلام، امام موسی کاظم علیه السلام می فرمود هر شب چراغ بر افروزند در حجره ای که آن حضرت در آن حجره وفات یافته است.(کافی ۲۵۱/۳)
اشاره گریز: قبر مخفی حضرت زهرا سلام الله علیها

*********************

برای مشاهده سبکهای مداحی ،مقتل،متن روضه و… شهادت امام صادق علیه السلام اینجا کلیک بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.